Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola

és Alapfokú Művészeti Iskola

Kenuzás

A Zala folyón kenuzott a 6. osztály

Iskolánk 6. osztályának 17 tanulója vett részt szombaton egy kalandos Zala-túrán, amit Éva néni, osztályfőnökünk szervezett számunkra. 

Az iskola előtt találkoztunk, ahol már mindenki teljes izgalommal készült a nagy alkalomra és megismertük Kriszta nénit a túravezetőnket is, aki a kenukkal megrakott autóval érkezett férje társaságában. Zalaapátiig utaztunk szülői segítséggel, ahol a folyó látványa mindenkit elbűvölt. A kenukban evező négyes csapatok kialakítása után mindenki levitte a kenut és a lapátokat a folyópartra. A folyó szélesnek és félelmetesnek tűnt mindenki számára az első pillanatban. A mentőmellények kiosztása után megkezdődött a vízi oktatás a parton. Kriszta néni jól felkészített bennünket a vízen várható eseményekről. A folyóról és a környezetéről is érdekes információkat tudtunk meg. A szavak után következett a vízen történő mozdulatok bemutatása, az evezési technika és a helyes viselkedés ismertetése. Szinte mindenki izgatottan foglalta el helyét a kenukban. Különösen az irányító szerepének kiválasztása okozott néhány csapatnál gondot, hiszen az evezés ideje alatt a csapatmunka volt a legfontosabb tényező. Hat kenuba szállva kezdtük meg az előttünk álló hét kilométer leküzdését. Miután az egy kenuban utazók összehangolt munkát végeztek, egyenletesen haladtak a vízen, de ezért sokat és sokan küzdöttek. A gyönyörű napsütéses idő ellenére a víz hideg volt, így mindenki arra törekedett, hogy ne legyen borulás. A folyópart élővilágának figyelése és a nyugtató csendet csak néhány vitatkozó evezős hangja zavarta meg. Közel kettő órai evezés után elérkezett a kikötés pillanata, amely mindenki számára megnyugtató és felemelő érzés volt. Vidáman idézte fel mindenki a vízen töltött izgalmas pillanatokat és meséltük egymásnak a történteket. A közösen elfogyasztott finom hamburgerek feledtették a fáradtságunkat. A lufiból hajtogatott vízivirág hajtogatása vidám pillanatokat szerzett mindenki számára, sokat nevettünk az alkotásainkon. A túravezető által összeállított quiz kérdéseknél többen gondolkodóba estek, de a sikeres csapatok helyezést is elértek. Ajándékként mindannyian kaptunk egy oklevelet és egy táskát is.

Ez a nap mindannyiunknak igazi kaland és kihívás volt, hiszen az evezés, a csapatmunka és a közös élmények sokaságával tértünk haza kellemesen elfáradva.