Zalakarosi Móra Ferenc Általános Iskola

és Alapfokú Művészeti Iskola

Pályaorientációs nap

A pályaorientációs nap élményei a 6. osztályban

A mai napon az iskolánkban különleges nap volt, hiszen a pályaválasztás fontosságáról szóltak az érdekes és nem mindennapi programok számunkra.

A napot a könyvtárban szervezett programmal kezdtük, ahol egy szakoktató, a kereskedelmi és iparkamara képviselője Csilla néni és a 8 szakiskolában tanuló diák bemutatkozását hallgattuk meg. A felnőttek elmagyarázták, hogy milyen szakmákat érdemes tanulni, mit kell figyelembe venni a pályaválasztásnál és mennyi ösztöndíjat lehet szerezni egy hiányszakma tanulása esetén. A részletes előadás után az aulában feltehettük a személyes kérdéseinket is a tanulóknak, akik a fodrász, az ápolónő, a női varrónő, a bányász, a kárpitos és a villanyszerelő szakmában jártasak már.

 Legizgalmasabb előadás volt számunkra Beke Barbara kozmetikus élménybeszámolója a nemzetközi versenyekről. Felhívta a figyelmünket arra is, hogy mennyire fontos az angol nyelvtudás a nemzetközi szakmai szereplések alkalmával. A lányok többsége kíváncsian figyelte a sminkelés fortélyait. A délelőtt folyamán a filmek is az érdekes és már kevésbé ismert szakmákról szóltak, de a harci kiképzés igazi izgalmakat tartogatott számunkra. Az asztalos szakma megismertetése, a sok gyalu bemutatása leginkább a fiúk körében aratott sikereket. A solymászbemutató madarait már a tavalyi osztálykiránduláson megismertük, de jó volt újra látni a „kis Tamást”.

A délután folyamán az erdészszakmát és a felszolgálói szakma rejtelmeibe vezettek be bennünket a felnőttek. Érdekes volt hallani, hogy egy vadásznak mennyi feladata van és milyen sok mindenhez kell értenie.

Érdekes, izgalmas és elgondolkodtató nap volt számunkra. Szívesen hallgatnánk más szakmákról is a jövőben. „Remélem lesz még ilyen nap és talán egyszer én is az előadók között leszek!”- írta egyik osztálytársunk az élménybeszámolójában.

 

Pályaorientációs nap (5. osztály)

2017. 11. 16-án pályaorientációs nap volt iskolánkban. Nem volt tanítás, mégis sokat okosodtunk, és rengeteg élménnyel gazdagodtunk.

Ellátogatott hozzánk Nagykanizsáról Szakma Szaki, és hozott magával nyolc diákot és egy előadót. Az előadó elmondta, hogy mi alapján válasszunk szakmát, ami sokat segítethet a pályaválasztásban. Majd bemutatkozott a nyolc középiskolás, akik különböző szakmákat tanulnak (pl. női szabó, bányász, villanyszerelő, kárpitos, ápolónő, informatikus), és szívesen válaszoltak a kérdéseinkre is. Iskolánk volt tanulója pedig a kozmetikus szakmáról és a világversenyeken szerzett élményeiről mesélt.Sajnos, csak két tanulót tudott kisminkelni, mert többre nem volt idő.

Az udvaron folytatódott a program, egy solymász mutatta be gyönyörű madarait. Utána csoportokban indultunk az érdekes programokra. A szolfézs teremben hangszerekkel ismerkedtünk, egy másik teremben az asztalos mesterséget ismerhettük meg, a könyvtárban pedig kvízjátékra lehetett jelentkezni.

Egy kis szabadidő után filmet néztünk a kovácsmesterségről, majd egy székely disznóvágásról is. A felszolgáló szakmáról pedig egy zalakarosi hotel dolgozója tartott előadást, nemcsak a pincérkedést, hanem az egész hotelt megismerhettük.

Ez a nap sokat segített abban, hogy könnyebben tudjunk szakmát választani.Reméljük, jövőre is eltölthetünk egy ilyen mozgalmas, élménydús napot.

 

Pályaorientációs nap a 7. osztályosok szemszögéből

 A nap egy megbeszéléssel kezdődött, majd minden felsős diák a könyvtárba vonult, ahol „Szakma szakitól” előadást hallgattunk arról, hogy kellene pályát, szakmát választani. Ezután egy hosszú bemutató következett, amelyben gépekkel kapcsolatos szakmákat ismerhettünk meg. Ez főként a fiúkat érdekelte.

Majd iskolánk egy régi tanulója, Beke Barbara kozmetikus érkezett hozzánk, aki sokat mesélt a munkájáról, a versenyekről,amelyeken részt vett, majd sminkbemutatót is tartott, amelyet a sok lány érdeklődéssel figyelt.

Eközben az aulában középiskolás diákoktól kérdezhettünk a szakmájukról (informatikus, varrónő, kárpitos).

A délelőtt egy madárbemutatóval folytatódott, baglyokkal, héjával, sólyommal ismerkedtünk meg.

Ezután érdeklődés szerint különböző programokon vettünk részt. Lehetett harci bemutatón részt venni, zenével, hangszerekkel ismerkedni, szakmákról szóló filmet nézni, a könyvtárban szakmakvízt játszani, beszélgethettünk iskolánk egy dolgozójával az asztalos mesterségről.

Ebéd után újabb programok vártak minket. Vendégek érkeztek hozzánk, akiktől az erdész és a vendéglátó szakmákról tudtunk meg sok újat. Néhányunkat inkább a filmek érdekeltek, itt a kovács szakmát ismertük meg.

A nap gyorsan eltelt, jó élményekkel indultunk haza.